Yoga en Meditatie tijdens COVID19 maatregelen

Deze pagina is bedoeld voor cursisten van mijn Dru Yoga lessen. Maar uiteraard mogen andere geïnteresseerden ook onderstaande tips lezen en gebruiken!


Blijf in beweging


We leven momenteel in een vreemde tijd, waarin we helaas veel thuis moeten blijven en niet samen yoga kunnen doen. Een spannende tijd waarin iedereen onzeker is over hoe lang het gaat duren, en of je wel of niet besmet zult raken met het virus. We moeten ons allemaal aanpassen aan deze nieuwe situatie, en dat duurt even, ook voor mij.
Inmiddels lukt het me steeds beter om privé en werk te scheiden, een nieuw ritme te vinden en allemaal ons plekje in huis te vinden. Het huis, waarin zich opeens heel je leven en dat van je gezin in afspeelt. Het is belangrijk om in deze unieke situatie in beweging te blijven. Want als je niet oplet, beweeg je steeds minder. Hoe kan yoga daarbij helpen?
Energy Block Releases kunnen je helpen om spanningen in met name je gewrichten los te laten. Spanningen die in deze onzekere tijden juist op kunnen lopen.

Tegenwoordig zijn er verschillende vormen van yoga die je kunt beoefenen. Bij de een ligt de nadruk meer de uitvoering van de houdingen (asana’s), bij de ander staat meditatie, of het leven volgens de aanwijzingen van een goeroe centraal.

boomHieronder tref je links naar youtubefilmpjes waarin de drie eerste EBR’s worden voorgedaan. Het zijn grotendeels Engelstalige filmpjes. Voor wie dat lastig is: de bewegingen zijn over het algemeen goed te volgen. Omdat we deze EBR’s ook al samen in de les hebben gedaan, zul je waarschijnlijk weinig moeite hebben om de bewegingen te volgen. Belangrijk is dat je goed naar je lichaam luistert, en de oefeningen aanpast aan je eigen mogelijkheden. Als het niet goed voelt, kun je de beweging ook visualiseren (je voorstellen dat je de beweging zelf doet)

EBR1: https://www.youtube.com/watch?v=3D1hUiJvmIU
EBR2: https://www.youtube.com/watch?v=emqNk473Ong
EBR3: https://www.youtube.com/watch?v=NC0XchZvDYY


Tips om je weerstand te verhogen


Aangezien er op dit moment zoveel gebeurt en van ons gevraagd wordt, leek het me goed om speciaal voor deze periode een paar weerstand verhogende technieken op een rijtje te zetten. Yoga, meditatie, voeding en wandelen dragen allemaal bij tot een vitaal leven.YOGA

krijgerUit studies van onder andere dr. Ned Hartfiel in samenwerking met Bangor University, blijkt dat Dru Yoga oefeningen rugklachten verminderen, het stressniveau verlagen en bijdragen aan de algemene gezondheid. In een recent artikel in Psychology Today stond te lezen dat wetenschappers vaststelden dat yoga in het algemeen een positief effect heeft op het immuunsysteem en wellicht zelfs een ontstekingsremmende werking op het lichaam heeft. Allemaal goede redenen om met deze Dru Vitaliteits Sequentie aan de slag te gaan. Klik op de volgende link om een video van de Vitaliteitssequentie te zien. De film is in het Engels, maar we hebben deze sequentie eerder dit seizoen in de les gedaan. https://druyoga.com/yoga-online/video/the-vitality-sequence
Of misschien voel je iets meer voor deze Aardegroet die, hoe kan het ook anders, zorgt voor meer aarding. Zeker bij gevoelens van angst en onzekerheid is het belangrijk om goed contact te maken met de aarde. Ook de Aardegroet hebben we dit seizoen geoefend in de les. Ook dit filmpje is in het Engels. https://druyoga.com/yoga-online/video/the-earth-sequence


MEDITATIE

mediterenMeditatie zorgt ervoor dat we meer controle hebben over onze gedachten en emoties. Meer en meer studies tonen het positieve effect van meditatie op onze gezondheid aan. Uit een studie van de Harvard Medical School in 2016 bleek een aanzienlijke positieve verandering in de indicatoren van het immuunsysteem van mensen die mediteren.

“Mediteren” kun je op veel verschillende manieren en niveau’s doen. Zelf merk ik dat het me in deze soms onzekere tijd al helpt als ik regelmatig even de tijd neem om de verbinding met de aarde en het "zonnetje" boven te voelen, en een schild om me heen te zetten. Ongemerkt kun je angsten van anderen overnemen, en daarom is het belangrijk in je eigen kracht te blijven staan. Richt je aandacht ook regelmatig bewust naar je ademhaling (naar de buik) zodat je spanning wat makkelijker van je af kunt zetten. Denk aan het 4-1-4-1 ritme, dat geeft rust in je hoofd. Ik heb hier ook een link opgenomen naar een begeleide meditatie van een zeer ervaren Dru meditatie leraar. De meditatie is in het Engels, maar mogelijk toch voor je te volgen. https://druyoga.com/yoga-online/video/meditation-for-inner-balanceWANDELEN

wandelenGelukkig heeft de regering in Nederland in de maatregelen rondom COVID19 opgenomen dat elke Nederlander naar buiten mag om “een frisse neus“ te halen. Ik ben erg blij dat ze in ons land hebben ingezien hoe belangrijk dit is voor mentale en fysieke gesteldheid van de mens. We weten allemaal hoeveel beter we ons voelen na een stevige wandeling. Heeft het ook echt effect op onze gezondheid? Prof. Erik Scherder vertelde er recent veel over in een programma van Omroep Max. Daarnaast blijkt uit alweer een studie van de Harvard Medical School dat wandelen bijdraagt aan een verhoging van onze immuniteit wanneer de griep en verkoudheden in het land zijn. Uit een studie onder meer dan 1000 mensen bleek dat diegenen die minstens 5 keer per week een wandeling van minstens 20 minuten maakten, 43% minder dagen ziek waren dan zij die dit niet deden. En als ze dan toch ziek werden, genazen ze sneller en hadden ze mildere ziektesymptomen. Dus trek er op uit, weer of geen weer. Ga iedere dag minstens 30 minuten wandelen. Voel hoe al het moois in de natuur je lichaam en geest van nieuwe energie voorziet.

VOEDING

Naast al het bovenstaande, is het bovendien essentieel dat we ons immuunsysteem versterken door gezond te eten. Dat doe je allereerst door
1. voldoende groenten en fruit te eten (minimaal 500 gram per dag).
2. voldoende water te drinken (minstens 1,5 liter per dag).
3. geraffineerde suiker te vermijden

voeding Om je immuunsysteem optimaal te ondersteunen raden artsen van het Orthomolecular Medicine News Service volgende supplementen aan:

Vitamine C: 3 000 mg (of meer), dagelijks, verspreid over de dag.
Vitamine D3: 50 mcg, dagelijks
Magnesium: 400 mg, dagelijks
Zink: 20 mg, dagelijks
Selenium: 100 mcg (micrograms) dagelijks

Ik wens jullie heel veel sterkte licht en kracht toe de komende tijd, en hoop jullie snel weer te zien!

Warme groet,
Laura