Bloesemtherapie


De ontwikkeling van de bloesemremedies


bachBloesemremedies werden in de jaren ‘30 van de vorige eeuw “ontdekt” door de Engelse dokter Edward Bach. Deze gerenommeerde Engelse homeopaat en bacterioloog verliet in 1930 zijn succesvolle praktijk om een nieuw medicijn te vinden in de natuur. Hij wilde niet alleen maar bezig zijn met het ontwikkelen van medicijnen die de gevolgen van een ziekte aanpakken. Dat was zijns inziens mosterd na de maaltijd! In plaats daarvan wilde hij op zoek gaan naar een geneesmiddel die de oorzaak van een ziekte zou kunnen genezen.
Dr. Bach was er van overtuigd dat de geestelijke toestand van de mens een belangrijke rol speelt in het gezond blijven en in het herstel van een ziekte. Hij stelde dat er een samenhang was tussen iemands gemoedstoestand en het ontwikkelen van een bepaalde ziekte. Denk als voorbeeld aan iemand die langdurig heel gestressed en nerveus is. Zo’n persoon heeft een behoorlijk grote kans om bijvoorbeeld hoge bloeddruk te krijgen, verkrampte spieren of een maagzweer. Als je zo’n persoon minder gestressed kan laten zijn en wat meer ontspannen in het leven kan laten staan, zouden de klachten af kunnen nemen, en zou je ziekten volgens Bach kunnen genezen.bloemHet is natuurlijk heel lastig om je gemoedstoestand waar je misschien al je hele leven mee worstelt, zo maar eventjes te veranderen. Daar heb je hulp bij nodig. Bach wist dat hij deze “hulp” kon vinden in de natuur. Naast arts was hij ook een zeer hooggevoelig mens. Hij kon, als hij in de natuur was, de verschillende energieën van bloemen, planten en bomen “voelen”. Op die manier ontdekte hij dat bepaalde bloemen, planten en bomen energie uitstraalden die overeenkomsten vertoonden met bepaalde negatieve gemoedstoestanden bij mensen. Op het Engelse platteland selecteerde hij uiteindelijk 38 voornamelijk bloesems van planten en bomen die overeenkwamen met 38 verschillende negatieve gemoedstoestanden bij mensen. Hij ontwikkelde een speciale manier om de energieën in de bloesems zo goed mogelijk te vangen in een oplossing van water, geconserveerd in brandewijn. Hij “ving” de verschillende energieën als het ware in een flesje. Zo stelde hij de Bach bloesemremedies samen.

Na het overlijden van Edward Bach zijn andere artsen doorgegaan met het ontwikkelen van nieuwe toepassingen en nieuwe remedies, onder andere in Californië en Alaska.

Hoe werken Boesemremedies?

Het achterliggende idee van de remedies is dat een mens die aan een negatieve gemoedstoestand lijdt, energetisch uit balans is. Door inname van de corresponderende bloesem wordt de disbalans in zijn energie hersteld, en kan hij de negatieve gemoedstoestand makkelijker loslaten. Het is precies in deze situaties dat Bachbloesems het best kunnen worden ingezet: Het ondersteunt jou in jouw persoonlijke ontwikkelingsproces, en geeft je een klein maar zeker duwtje in de goede richting.

stroomversnelling Want ook al weet je van jezelf wel dat je alles veel te gehaast doet, of dat je schuldgevoelens op verkeerde aannames gebaseerd zijn, om daadwerkelijk deze emoties los te laten is meer nodig. Uit mijn persoonlijke ervaring en dat van velen om mij heen, brengen bloesemremedies rust waar nodig, brengen ze ontspanning en helpen ze je los te komen van vaste ingesleten denkpatronen. Ze geven je de mogelijkheid om zaken op een nieuwe manier te bekijken.

Hoewel er na het overlijden van Bach veel nieuwe bloesems ontwikkeld zijn, was dat zeer tegen de zin van Bach. Hij wilde het vooral niet te ingewikkeld maken. Het moesten geneesmiddelen zijn waarmee mensen zich zelf konden genezen, of op z’n minst hun situatie mee konden verbeteren en hun klachten mee konden verminderen. Dat is ook de kracht van zijn vorm van therapie: eenvoudig en toch zeer krachtig.

Bloesemremedies worden normalitair ingenomen in een glas water met 1 of enkele druppels van de bloesemremedie. Vaak wordt er speciaal voor een persoon een druppelflesje samengesteld, waarin enkel druppels van een bloesemremedie, of een aantal verschillende remedies zijn toegevoegd aan water. De persoon kan enkele druppels hieruit 3 tot 4 keer per dag direct in de mond druppelen of in een glas water doen en opdrinken. Bloesemremedies kunnen ook uitwendig worden toegepast op de huid via compressen.

Hoe weet ik welke bloesem ik moet gebruiken?

Inmiddels zijn er, naast de 38 bloesemremedies die door Bach ontwikkeld zijn, vele honderden nieuwe remedies op de markt gebracht. Zelf concentreer ik mij vooral op de 38 bloesemremedies van Bach, aangevuld met enkele Californische en Alaska remedies.

De remedies Bach zijn onderverdeeld in zeven categorieën, waarin de 38 verschillende negatieve gemoedstoestanden en stemmingen zijn ondergebracht.
1. Angst
2. Onzekerheid
3. Onvoldoende interesse in het hier en nu
4. Eenzaamheid
5. Overgevoeligheid
6. Wanhoop en moedeloosheid
7. Overbezorgdheid om anderen

bloem Op basis van deze onderverdeling kan, in combinatie met een persoonlijk gesprek waarin de patiënt zo goed mogelijk zijn situatie beschrijft, gekomen worden trot een keuze van de juiste bloesem. Het komt vaak voor dat niet één maar een combinatie van een aantal bloesemremedies wordt gekozen.

Naast deze onderverdeling heeft Bach ook een vast combinatie van remedies gemaakt, die gebruikt kan worden in eerste hulp situaties. Deze remedie wordt Rescue genoemd en is een van de meest gebruikte remedies.

Ook de Californische en Alaska remedies worden gemaakt voor specifieke gemoedstoestanden. Deels overlappen zij de Bachbloesems. De Californische en Alaska remedies kunnen heel goed gebruikt worden in combinatie met Bachbloesems en worden door mij gebruikt als de Bachbloesems zelf niet het maximale effect hebben.

Indien je interesse hebt in Bachbloesemremedies, mail mij dan via: info@yogalaura.nl Als je wilt kunnen we dan een afspraak maken om jouw specifieke situatie te bespreken en samen tot eeen keuze van de juiste bloesem te komen. Indien er voldoende belangstelling is, wil ik de komende maanden een lezing plannen over het gebruik van Bloesemtherapie en de manieren waarop je zelf deze prachtige, zachte therapievorm kunt gebruiken om jezelf op weg te helpen.

Een consult aanvragen:

Als je geïnteresseerd bent in wat bloesemremedies voor jou kunnen doen, kun je met mij een afspraak maken. Op dit moment ben ik nog op zoek naar een geschikte praktijkruimte. Als we een afspraak maken voor een consult, kom ik bij je thuis. Kosten voor een consult, inclusief het door mij te maken druppelflesje met remedies, bedragen.

Mail me voor meer informatie of een consult naar info@yogalaura.nl

Het gebruik van Bachbloesems is veilig en heeft geen nadelige bijwerkingen. Houdt er wel rekening mee dat Bachbloesems geen geregistreerde geneesmiddelen zijn en dat zij, hoewel zij door Bach ingezet werden om ziektes te genezen, dit niet wetenschappelijk bewezen is. Bloesemtherapie mag dan ook in geen geval noodzakelijke, medische behandelingen vervangen. Neem in geval van ziekte of klachten altijd contact op met uw behandelend arts en vermeldt daarbij dat u naast de reguliere behandeling, ook bloesemtherapie gebruikt. Normaal gesproken kan dat altijd samengaan en verstoort het de werking van reguliere medicijnen niet.

Bloesemtherapie kan goed ingezet worden om het vertrouwen in het ziekteproces te herstellen en helpen bij de acceptatie ervan. Gebruik de therapie als steuntje in de rug, om makkelijker ingesleten (denk-)patronen los te laten en de kracht te krijgen om nieuwe wegen in te slaan.